Biserica Greacă, Brăila

pensiunea_sabrina

11 februarie 2020

Niciun comentariu

Biserica Greacă din Brăila

Biserica, unul dintre cele mai impresionante monumente arhitectonice din Braila, este cunoscuta sub numele de biserica greaca”.

 

Istoria bisericii este strans legata de istoria comunitatii de greci din Braila. La mijlocul sec. al XIX-lea s-a constituit Comunitatea elena care avea ca scop principal construirea unei biserici in care sa se oficieze slujba in limba greaca. Domnitorul Al.I. Cuza a aprobat o cerere in acest sens, iar in 1863 s-a pus piatra de temelie. Arhitectul bisericii a fost Avram Ioanidis tot el supraveghind lucrarile care au durat noua ani, fiind efectuate de mesteri italieni. Biserica a fost
sfintita de catre episcopul Melehisedec al Episcopiei Dunarii de Jos in 1972. Desi a fost construita de comunitatea greaca, biserica a apartinut intotdeauna statului roman.

 

De-a lungul timpului biserica nu a suferit modificari, exceptie facand clopotnita care a fost deteriorata de cutremurele din 1940 si 1977.

Biserica Greacă din Brăila are hramul „Buna Vestire” si a fost ridicată în anii 1862-1872 cu sprijinul financiar al comunității grecilor din orașul de pe Dunăre. Are dimensiuni foarte mari, 43,40 m lungime si 21,50 m lățime, fiind ridicată după planurile arhitectului Avraam Ioanidis din Brusa. Are vitralii valoroase și păstrează picturi murale realizate în 1890 de Gheorghe Tattarescu și de alții.