Grădina Publică, Brăila

pensiunea_sabrina

11 februarie 2020

Niciun comentariu

Grădina Publică din Brăila te ajută să-ți închipuiești faimoasele grădini suspendate ale Semiramidei, fiindcă și ea e suspendată perpendicular pe marginea platoului care domină majestoasa Dunăre și Delta cu bălțile ei fără pereche.” (Panait Istrati  în Neranțula, Minerva, 1984, p. 242)

Grădina Publică din Brăila (cunoscută in secolul al XIX-lea sub numele de Grădina Impărătească) apare in planul Riniev din 1830, ocupând o suprafață de 6 ha, de-a lungul malului înalt al Dunării. De-a lungul vremii a fost numita in mai multe feluri: Gradina Pasei, Gradina Belvedere, Gradina Mare.

Cateva repere istorice

  • în 1892 a fost construită fântâna arteziană din  mijlocul gradinii;
  • în 1894 au fost instalate cele 2 statui, cioban şi ciobăniţă (cumpărate de la A. Carrera cu ocazia serbărilor prilejuite de organizarea expoziţiei coperatorilor)
  • în anul 1898 a fost construit chioşcul muzicii
  • în jurul anului 1900 se construieşte casa grădinarului (actuala casa memorială Panait Istrati)
  • la începutul secolului al XX-lea se ridică castelul de apă (proiectat pentru alimentarea cu apă a oraşului Brăila)

Video-reportaj

D-na Valeria Ursan vorbind despre Grădina Mare și Braila de altădată. Interviu realizat de Iulia Stoian in 2005. Din 2005 (data intreviului) și până astazi, Gradina Publica a suferit transformări pozitive importante, fiind astăzi un loc de promenadă căutat de brăileni și turiști.